Bağlama Kulübü

BAĞLAMA KULÜBÜ

Geleneksel Türk Halk müziğinin bir sazı olan bağlama eğitimi üç temel aşamadan oluşarak eğitim hayatı sürecine yayılarak tamamlanır.

Birinci aşama olan temel eğitime enstrüman tutuşu ve pozisyonu çalışılarak başlanır.

Eğitim boş tel üzerinde mızrap kullanma tekniği çalışarak devam eder ve temel eğitim sap üzerindeki notaları tanımak amacıyla parmak egzersizleri ile son bulur.

Bu temel egzersizler eser icra etmeden önce gereklidir ki örneklemek gerekirse bu eğitimi almadan eser çalmak, alfabe öğrenmeden okuma-yazma öğrenmeye benzer.

  Bağlama temel eğitimini tamamlamış öğrenci basit melodi çalma ve eser icrası ile bu eğitime devam eder. Bu aşamada öğrenci ritim kalıplarına göre mızrap (tezene) tekniklerini öğrenerek türkü (eser) icrasına başlar ve eserin doğru icra edilebilmesi için nüans çalışmaları (nota süsleme) yapılır. Bu çalışma çarpma, çırpma, tril, tarama, kaydırma, vb. tekniklerinden oluşur. Eser icrası ile birlikte repertuvar oluşturma başlamış olur.

Bağlama enstrümanı eğitiminde öğrenci, “bağlamada tavırlar” diye tanımlanan tavır tekniklerini öğrenek eğitiminde son aşamaya gelmiş olur. Bunlar başlıca “Zeybek Tavrı, Orta Anadolu Tavrı, Azeri Tavrı, Aşıklıma Tavrı, Karadeniz-Trakya Tavrı, Karşılama Tavrı vb.” tavırlardan ibarettir. Bağlama eğitiminde son olarak hedeflenen öğrencinin ihtisas seviyesi olan ŞELPE (parmakla çalma) Tekniğini öğrenek bağlama eğitimini tamamlamasıdır.

Kartal Kampüsü Yalnız Selvi Cad. No:19/A Soğanlık, Kartal kartal@ifbm.com.tr DETAYLI BİLGİ Sancaktepe Kampüsü Yıldırım Beyazıt Cad. No:5 Samandıra, Sancaktepe sancaktepe@ifbm.com.tr DETAYLI BİLGİ